Νέος γύρος αλλαγών στο ασφαλιστικό

0

1bd4e095b9f6948853ce9a418cb07025_L

Το νέο «τοπίο» προβλέπει σαρωτικές ενοποιήσεις ασφαλιστικών φορέων, ενώ η κατάργηση των κοινωνικών πόρων ανοίγει τον δρόμο για πρόσθετα μέτρα. Οι επερχόμενες αλλαγές -που πρέπει να υλοποιηθούν μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα- σκιαγραφούνται και στην έκθεση αξιολόγησης προόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ουσιαστικά ανοίγει ένας νέος κύκλος αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Αναλυτικά, οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί είναι οι εξής:

• Μείωση επικουρικών συντάξεων στο ΕΤΕΑ (το Ταμείο των μισθωτών) την 1η Ιουλίου. Σε πρώτη φάση οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις αναμένεται να είναι περίπου 8% (δηλαδή η μέση σύνταξη να διαμορφωθεί στα 170 ευρώ).

• Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες από 1η Ιουλίου. Συγκεκριμένα, θα μειωθούν κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες οι εργοδοτικές εισφορές και κατά μία μονάδα οι εργατικές εισφορές.

• «Ψαλίδισμα» μερισμάτων σε όσα Ταμεία έχουν οικονομικά προβλήματα, εξέλιξη που σε πρώτη φάση αναμένεται να επηρεάσει τους δημοσίους υπαλλήλους.

• Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2015 στο Δημόσιο και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Το τελικό ποσό θα προκύπτει από το άθροισμα της «βασικής» σύνταξης (που θα είναι 360 ευρώ) και της αναλογικής σύνταξης (ανάλογα με τα έτη ασφάλισης). Στόχος είναι σταδιακά το ποσοστό αναπλήρωσης να διαμορφωθεί στο 65% για όλους τους ασφαλισμένους.

• Μείωση επικουρικών συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2015 σε όσα Ταμεία έχουν οικονομικό κενό.

• Μείωση εφάπαξ σε όσα ταμεία πρόνοιας έχουν ελλείμματα.

• Αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης προνοιακών επιδομάτων ε όσους έχουν υψηλή σύνταξη. Σαρωτικές ενοποιήσεις για δημιουργία 3 Ταμείων .

Σαρωτικές θα είναι οι ενοποιήσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, με στόχο να δημιουργηθούν τρία υπερταμεία. Οι νέοι φορείς θα έχουν την ευθύνη χορήγησης τόσο της κύριας σύνταξης όσο και της επικουρικής και του εφάπαξ και θα προκύψουν από την ενοποίηση πάνω από 60 κλάδων ασφάλισης και οι αλλαγές θα κλειδώσουν μέσα στο έτος. Σε πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί η διοικητική αναδιοργάνωση στα τρία ταμεία: στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ. Στο ΙΚΑ θα «μεταφερθούν» όλοι όσοι απασχολούνται με σχέση μισθωτής εργασίας, σε Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Το δικό τους ασφαλιστικό φορέα θα έχουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς και οι αγρότες. Ξεχωριστό ρόλο θα διαδραματίσει το ΝΑΤ, που θα διατηρήσει την αυτονομία του και θα εξαιρεθεί από τις ενοποιήσεις. Στην αμέσως επόμενη φάση αναμένεται να υπάρξει απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τα τρία νέα ταμεία. Για παράδειγμα, στο ΙΚΑ θα μετακομίσουν ο ΟΠΑΔ, το ΕΤΕΑ (ενιαίο επικουρικό), το ΤΑΥΤΕΚΩ (επικουρικό ευρύτερου δημοσίου τομέα), το ΤΑΠΙΤ (φορέας πρόνοιας ιδιωτικού τομέα).

 

ΠΗΓΗdikaiologitika.gr
Προηγούμενο άρθροΜειωμένες οι τιμές για το Πασχαλινό τραπέζι
Επόμενο άρθροΞεκινούν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.