Πολική δίνη: τι είναι το φαινόμενο που πάγωσε την Αμερική;

0

pwusa2Η Αμερική «μπήκε στην κατάψυξη» αυτή την εβδομάδα εξαιτίας του φαινομένου της πολικής δίνης. Ο μετεωρολόγος του CNN International, Brandon Miller, εξηγεί τι ακριβώς είναι αυτό το φαινόμενο.

Τι είναι μια πολική δίνη;

Η πολική δίνη, όπως ακούγεται, είναι η κυκλοφορία των ισχυρών, σε ανώτερο επίπεδο ανέμων  που συνήθως περιβάλλουν το βόρειο πόλο σε μια αριστερόστροφη κατεύθυνση – ένα πολικό σύστημα χαμηλής πίεσης. Αυτοί οι άνεμοι τείνουν να κρατούν τον τσουχτερό κρύο αέρα κλειδωμένο στις αρκτικές περιοχές του Βόρειου Ημισφαιρίου. Δεν είναι μια μόνο θύελλα. Ανάλογα με την περίπτωση, αυτή η δίνη μπορεί να παραμορφωθεί και να βουτήξει πολύ νοτιότερα από ό,τι συνήθως, επιτρέποντας στον κρύο αέρα να πάει νότια.

Πόσο συχνά συμβαίνει μια τέτοια πολική δίνη;

Οι άνεμοι στα υψηλότερα επίπεδα που συνθέτουν την πολική δίνη, αλλάζουν σε ένταση από καιρό σε καιρό. Όταν αυτοί οι άνεμοι μειωθούν σημαντικά, μπορεί να επιτρέψουν στη δίνη να διαστρεβλωθεί και το αποτέλεσμα είναι ένα δυνατό ρεύμα που βυθίζεται μέσα στο νότιο ημισφαίριο, παρασύροντας τον κρύο, πυκνό Αρκτικό αέρα. Αυτή η ταλάντωση είναι γνωστή ως η Αρκτική Ταλάντωση και μπορεί να αλλάξει από μια θετική φάση σε με αρνητική φάση, μερικές φορές το χρόνο. Αυτή η ταλάντωση – δηλαδή η αρνητική φάση, όπου οι πολικές άνεμοι είναι πιο αδύναμοι – τείνει να οδηγεί σε σημαντικές εστίες κρύου αέρα, σε μία ή περισσότερες περιοχές του πλανήτη.

Που μπορεί να συμβεί αυτό στη Γη;

Η πολική δίνη μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές εστίες κρύου αέρα σε οποιοδήποτε τμήμα του Βόρειου Ημισφαιρίου – Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Αυτό θα οδηγήσει σε κρύα ξεσπάσματα σε πολλές περιοχές, αν και όχι πάντα.

Πόσο επικίνδυνη είναι μια παραμορφωμένη πολική δίνη σε σύγκριση με έναν ανεμοστρόβιλο ή έναν τυφώνα;

Είναι εντελώς διαφορετικοί τύποι συστημάτων. Ένα κρύο ξέσπασμα του αέρα που προκαλείται από την πολική δίνη είναι πολύ πιο διαδεδομένο και διαρκεί περισσότερο από ό,τι μία καταιγίδα. Με την ευρεία πτώση της θερμοκρασίας, ωστόσο, μπορεί να δείτε ισχυρές  καταιγίδες το χειμώνα, ειδικά όταν ο κρύος αέρας αρχικά προχωρεί σε μια ζεστή προηγουμένως περιοχή.

Πότε ήταν η τελευταία μεγάλη δίνη που έπληξε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή;

Τα ξαφνικά και σοβαρά ξεσπάσματα κρύου συμβαίνουν αρκετές φορές το χρόνο, αν και σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου και με διαφορετική βαρύτητα. Τον περασμένο Μάρτιο σημειώθηκε σημαντική μείωση της θερμοκρασίας, ως αποτέλεσμα της πίεσης της πολικής δίνης σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Πολλές περιοχές βίωσαν μια πασχαλινή περίοδο πολύ ψυχρότερη από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, είχε τον πιο κρύο Μάρτη των τελευταίων 50 χρόνων.

Αν πέσουμε σε μια δίνη, τι πρέπει να κάνουμε;

Και πάλι, να επισημάνουμε ότι δεν είναι μια καταιγίδα που «πέφτουμε» μέσα, όμως, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με σημαντικά χαμηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να μένουμε μέσα όποτε αυτό είναι δυνατό, να ντυνόμαστε πολύ καλά εάν πρέπει να βγούμε και να διαμορφώσουμε ανάλογα το σπίτι και το αυτοκίνητο.

Είναι μια παρενέργεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη και θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερα φαινόμενα όπως αυτό;

Αυτό είναι ένα «καυτό» θέμα έρευνας. Με λίγα λόγια, ναι, θα μπορούσε να είναι. Φαίνεται αντιφατικό ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικό κρύο όπως αυτό, αλλά κάποια έρευνα δείχνει ότι θα μπορούσε. Γνωρίζουμε ότι οι διαφορετικοί τύποι των ακραίων καιρικών φαινομένων μπορεί να προκύψουν από τη συνολική αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής Θάλασσας, κλπ. Αυτό περιλαμβάνει ακραίες στρεβλώσεις της δίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει κύματα καύσωνα το καλοκαίρι και κρύο το χειμώνα.

Περιοχές της Δυτικής Ευρώπης έχουν πληγεί από τις χειρότερες καταιγίδες εδώ και δύο δεκαετίες κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Έχουν σχέση κατά μία έννοια, αλλά δεν θα έλεγα ότι προκαλούνται από αυτές. Οι καταιγίδες στην Ευρώπη είναι το αποτέλεσμα ενός επίμονου μοτίβο στο οποίο το έντονο ρεύμα έχει σταθμεύσει κοντά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, προκαλώντας μιας σειρά από καταιγίδες πάνω από τα βρετανικά νησιά. Αυτό είναι το ίδιο ρεύμα, βέβαια, που έχει βυθιστεί βαθιά στο νότιο τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Έτσι, το ρεύμα έχει «κολλήσει» σε μια θέση που επιτρέπει στον κρύο αέρα της Αρκτικής να εισέλθει πιο πολύ στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Αλλά είναι σε μια θέση που φέρνει θερμότερο, υγρό αέρα από τον Ατλαντικό πάνω από τη Βορειοδυτική Ευρώπη, με αποτέλεσμα τις θυελλώδεις συνθήκες.

edition.cnn.com

Προηγούμενο άρθροΆγιος Ιωάννης Βαπτιστής ή Πρόδρομος…
Επόμενο άρθροΤέλος το 25ευρω στα Νοσοκομεία! Θα το πληρώσουμε στα…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.